Käyttökohteet LED-nauhoille ja LED-valaisimille

Väriä vaihtavat ledit – RGB, RGBW ja RGB+CCT

LED-nauhojen värit määräytyvät sen mukaan millaiset ledit nauhaan on asennettu valmiiksi.

Yksivärisissä ledeissä on vain yksi led ja siihen menee kiinni kaksi johtoa eli + ja -. Ledejä voidaan tällöin himmentää, mutta niiden värisävyä ei voida muuttaa.

Värilämpötilasäädettävissä CCT ledeissä on kaksi lediä eli erittäin lämmin valkoinen (yleensä 2500K) sekä kylmän värinen alkoinen (yleensä 6000K). Ledit voivat olla joko vuorotellen nauhassa tai sitten samassa ledischipissä. Esimerkiksi tähän CCT värilämpötilasäädettävään LED-nauhaan menee silloin 3 johtoa, eli +, ww (lämmin valkoinen) ja cw (kylmä valkoinen) joiden välistä suhdetta valonohjaimet säätävät. Valonohjaimilla voidaan siis säätää yleensä portaattomasti sitä, että kumpi ledi palaa tehokkaammin ja jos molemmat ledit ovat päällä yhtä kirkkaasti niin lämpimän ja kylmän valkoisen sekoituksesta värilämpötila on niiden välistä eli noin 4500K. Lisäksi valonohjaimilla voidaan himmentää ledejä eli saadaan erilaisia valoefektejä aikaiseksi.

RGB ledeissä siis on 4 johtoa kiinni, +, R (Red), G (Green) ja B (Blue) jne. Alla lisää tietoa värillisistä LED-nauhoista ja niiden ominaisuuksista.

RGB LED-nauhoissa on punainen (Red), vihreä (Green) ja sininen (Blue) ledi, useimmiten yhteen lediin rakennettuna. Näistä väreistä voidaan sekoittaa huikean kauniita erilaisia värisävyjä sekä värejä toisiinsa sekoittaen, että himmentäen.

RGB LED-nauhat ovat yleensä leveydeltään 10mm, tosin poikkeuksiakin on – tarkista nauhasi leveys vielä tilatessa tuotetiedoista, erityisesti jos haluat käyttää nauhassasi esimerkiksi RGB-liittimiä. Liittimet käyvät 10mm max 60led/m RGB LED-nauhoihin.

Voit ohjata RGB-LED-nauhoja esimerkiksi RF WiFi sarjamme RGB-ohjaimilla tai Smart LED 2.4G-sarjamme ohjaimilla.

RGBW LED-nauhoissa on myös valkoinen väri mukana eli joko lämmin valkoinen WW tai neutraali valkoinen CV. Lisäksi värit kuten RGB-nauhassakin eli punainen (Red), vihreä (Green) ja sininen (Blue) ledi, useimmiten yhteen lediin rakennettuna.

Voit siis valita LED-nauhan valkoisen värin sävyn joko lämpimäksi valkoiseksi 2700K tai neutraaliksi valkoiseksi 4000K, jonka toivot olevan pääasiallinen valkoisen sävy. Valkoisen ansiosta saat sävytettyä paremmin valkoisella värillä punaisen, vihreän ja sinisen eri sävyjä ja luotua mm. vaalean sinistä, valkoista vihertävällä sävyllä jne. miljooniin erilaisiin väreihin saakka. Myös himmennys aina mahdollinen ohjaimilla.

RGBW LED-nauhat ovat yleensä 12mm leveydeltään, tosin poikkeuksiakin on. RGBW LED-nauhojen liittimemme käyvät 19,2W/m 24V sekä 14,4W/m 24V RGBW LED-nauhoihimme, muissa nauhoissa leditys ei ole sopiva standardiliittimille. Liitinten lisäksi nauhoihin voidaan aina juottaa uudet johdot kiinni päähän, jos halutaan tehdä uudet liitosjohdot hyödyntämällä samaa 5m nauhaa esimerkiksi useammassa pätkässä.

Voit ohjata RGB-LED-nauhoja esimerkiksi RF WiFi sarjamme RGBW-ohjaimilla tai Smart LED 2.4G-sarjamme ohjaimilla.

RGB+CCT LED-nauhoissa on kummatkin valkoiset värit mukana eli lämmin valkoinen WW ja neutraali valkoinen CV, joita voidaa säätää haluttuun värilämpötilaan. Lisäksi värit kuten RGB-nauhassakin eli punainen (Red), vihreä (Green) ja sininen (Blue) ledi, useimmiten yhteen lediin rakennettuna tai vuorotellen esim CW-chip (eli cold white), RGB-chip ja WW-chip (eli warm white). Kaikkien värien lisäksi voit siis myös säätää valkoisen valon värilämpötilaa kylmästä valkoiseen (yleensä 2500K – 6000K) portaattomasti sekä himmennys toimii toki myös. RGB+CCT LED-nauha siis on kaikkein monikäyttöisin LED-nauha, jossa on kaikki säätömahdollisuudet.

RGB+CCT nauhat ovat yleensä 12mm leveitä ja niihin menee siis kuusi johtoa, eli + sekä yksi johto kullekin värille. Ota tämä huomioon johdotuksia suunnitellessasi.

Suosittelemme aina LED-nauhaan uusien johtojen juottamista – mikäli haluat siis katkaista nauhan vaikkapa useaan pätkään, mutta myös RGB+CCT nauhoihin sopivat 12mm RGB+CCT liittimet löytyvät valikoimistamme. Voit ohjata RGB+CCT – LED-nauhoja esimerkiksi RF WiFi sarjamme RGB+CCT-ohjaimilla tai Smart LED 2.4G-sarjamme ohjaimilla tai vaikkapa Zigbee ohjaimillamme, jotka saat liitettyä myös kiinni Philips Hue siltaan.

Värilämpötilasäädettävät eli CCT LED-NAUHAT

CCT LED-nauhoissa valon värisävy eli kelvinit ovat säädettävissä lämpimästä valkoisesta luonnonvalkoiseen esimerkiksi 2500-6000K, lisäksi värilämpötilasäädettävät LED-nauhat ovat himmennettäviä.

CCT LED-nauhat ovat yleensä leveydeltään 10mm, valikoimistamme löytyy tosin myös useita 8mm leveitä CCT-nauhoja. CCT liittimet käyvät vain 10mm nauhoille joissa on max 120led/m. Valkoisen valonvärisävyjä ohjataan esimerkiksi RF WiFi sarjamme CCT-ohjainten ja säädinten kanssa tai EASY RF sarjamme CCT-ohjainten kanssa.

moniväriset RGB, RGBW ja RGB+CCT LED-nauhat

FIILISKUVIA VÄRILEDEISTÄ