LED-loisteputken vaihto
vanhojen loisteputkien tilalle
LED-valoputket ovat nykyään ympäristöystävällinen, pitkäikäinen, energiatehokas ja turvallinen vaihtoehto loisteputkille. Vanhojen loisteputkivalaisimien päivittäminen led-aikaan on helppoa, sillä loisteputki vain kierretään irti ja tilalle laitetaan LED-loisteputki. Lisäksi on vaihdettava sytytin, joka tulee led-valoputken mukana. Tämän työn voi tehdä itse noudattamalla tuotteen ohjeita.
Uusi sytytin, eli oikosulkupala, tarvitaan, koska ledit toimivat eri tavalla kuin loisteputket. Loisteputkessa on kaasua, jonka sytyttää sähköpurkaus. Virran määrää rajoittaa valaisimeen rakennettu virranrajoitin eli magneettinen kuristin. LED-putkiin vaihdettaessa vanha magneettinen kuristin voi jäädä paikalleen, vaikka sitä ei enää tarvita, mutta vanha sytytin on vaihdettava uuteen.
Jos halutaan vähentää valaisimen tehohäviöitä ja kohentaa paloturvallisuutta, myös kuristin kannattaa poistaa. Valaisimien magneettiset liitäntälaitteet poistamalla voidaan vähentää tehohäviöitä ja kompensointikondensaattorit poistamalla parantaa tehokerrointa. Tämän saa kuitenkin tehdä vain sähköalan ammattilainen. Kahden loisteputken valaisimissa muutos ei ole yhtä helppoa, sillä ne on usein kytketty sarjaan, jolloin ledit eivät toimi oikein. Kytkentä olisi muutettava rinnankytkennäksi, mutta tämän työn saa tehdä vain ammattilainen. Jos vaihtoi ledit tällaiseen valaisimeen, huomaa ongelman siitä, että toinen putki palaa kirkkaammin kuin toinen. Tällöin on järkevintä vaihtaa koko valaisin uuteen.
Uusimmissa loisteputkivalaisimissa on lisäksi elektroniikkaa, kuten elektroninen sytytys, jonka kanssa tavallinen led-valoputki ei toimi. Markkinoille on kuitenkin jo tullut LED-putkia, jotka sopivat myös tällaisiin valaisimiin, joten lampun valinnassa tulee olla tarkka.
LED-valoputkien käypäisyyden oman valaisimen kanssa, putken oikean pituuden, sopivan valotehon ja värilämpötilan voi tarkistaa valoputkien myyntipakkauksista. Wattien sijaan kannattaa vertailla luumenien määrää, sillä ne kertovat, kuinka paljon valoa lamppu tuottaa. Noin 800 luumenin led vastaa valoteholtaan 60 watin hehkulamppua. LED-putkista saa tyypillisesti valoa 3 000–4 000 luumenin verran.
Valon värilämpötila ilmoitetaan kelvineinä (K). Matalan Kelvin-arvon valon aistimme lämpöisenä, korkean kylmänä ja sinertävänä. Jos huoneessa käytetään myös muita valonlähteitä, led-putkien värilämpötila kannattaa sovittaa yhteen niiden kanssa. Toimistoissa ja julkisissa tiloissa käytetään yleisimmin 4000K neutraalia värilämpötilaa. Kotona sekä 3000K lämmin valkoinen sekä neutraali 4000K värilämpötila ovat yleisiä käytössä. Jos haluat kotiin päivänvaloa, valitse 5 000–6 500 kelvinin led.
Kun sopiva LED-loisteputki on löytynyt, on aika vaihtaa vanha loisteputki uuteen. Ensimmäiseksi valaisin kytketään pois päältä ja loisteputki kierretään irti varovasti. Jos putki on ollut käytössä, sen pinta saattaa olla kuuma, joten anna sen jäähtyä ennen käsittelyä.
Seuraavaksi uusi LED-putki asetetaan paikalleen ja varmistetaan, että se istuu tiukasti ja suorassa. Jos putken pituus ei täsmää valaisimen kanssa, kannattaa tarkistaa, onko oikeaa pituutta saatavilla tai onko valaisimen kanssa yhteensopiva adapteri saatavilla.
Viimeisenä vaiheena sytytin vaihdetaan uuteen LED-putken mukana tulleeseen sytyttimeen.
Kun kaikki on asennettu, valaisin kytketään takaisin päälle ja uusi LED-valoputki syttyy. Tarkista vielä, että putki toimii moitteettomasti ja että valon väri ja kirkkaus ovat halutunlaisia.
Yhteenvetona voimmekin siis todeta, että nykyaikaisten LED-valoputkien vaihtaminen vanhojen loisteputkien tilalle on helppoa ja nopeaa, kunhan valitsee sopivan led-putken ja noudattaa ohjeita huolellisesti. Uudet led-putket ovat ympäristöystävällisiä, energiatehokkaita ja pitkäikäisiä, joten ne ovat erinomainen valinta kodin tai työpaikan valaistuksen parantamiseksi.