Väriä vaihtavat RGB ledit

RGB, RGBW ja RGB+CCT

LED-valaistus

Esittelyssä väriä vaihtavat ledit

Moniväriset eli väriävaihtavat RGB+ LED-nauhat tarjoavat runsaasti värivaihtoehtoja ja niitä voidaan ohjata erilaisilla ohjaimilla, mikä tekee monivärisistä LED-nauhoista erinomaisen valinnan erilaisiin valaistustehtäviin. Nämä LED-nauhat ovatkin erinomainen valinta esimerkiksi kodin viihdykkeen, juhlien tai yritysten tapahtumien värikkääseen valaistukseen. Ne ovat myös ympäristöystävällisiä ja energiatehokkaita vaihtoehtoja perinteisille valaisimille.

LED-valonauhojen värit/ominaisuudet määräytyvät sen mukaan millaiset ledit kyseiseen LED-valonauhaan on asennettu valmiiksi.

Yksivärisissä LED-valonauhoissa on yksi led, johon menee kiinni + ja - johdot. Tällä nauhalla saadaan siis yksiväristä valoa aikaiseksi.

Vastaavasti taas esimerkiksi RGB ledeissä on 4 ledichippiä kiinni, +, R (Red), G (Green) ja B (Blue) jne. Näitä LED-chippejä voidaan säätää eri intensiteeteillä, jolloin ne pystyvät tuottamaan lähes minkä tahansa väristä valoa. RGB LED-nauhat ovat erittäin monikäyttöisiä, ja niitä voidaan käyttää monenlaisten värivalaistuksien luomiseen. Ne soveltuvat erinomaisesti esimerkiksi juhlavalaistuksiin, mainosvalaistuksiin, elokuvateattereiden valaistuksiin ja kotien tunnelma- ja korostusvalaistukseen. RGB LED-nauhoja voidaan myös halutessa ohjata älypuhelimella tai langattomalla kaukosäätimellä, jolloin niiden valoa voidaan säätää haluttuun väritykseen ja intensiteettiin.

Alla lisää tietoa kaikenlaisista erityyppisistä värillisistä LED-nauhoista ja niiden ominaisuuksista.

ON/OFF ja himmennys

Yksiväriset LED-valonauhat

Yksivärisissä ledeissä on vain yksi led ja siihen menee kiinni kaksi johtoa eli + ja -. Ledejä voidaan tällöin himmentää, mutta niiden värisävyä ei voida muuttaa.

Yksivärisiä LED-valonauhoja on saatavilla erilaisissa valkoisen valon sävyissä, kuten

  • 2700K (erittäin lämmin valkoinen)
  • 3000K (lämmin valkoinen)
  • 4000K (neutraali valkoinen)
  • 5000K (kylmä valkoinen)
  • 6000K (kylmävalkoinen

Lisäksi yksivärisiä LED-valonauhoja saa myös yksivärisinä värillisinä nauhoina, kuten sinisenä, punaisena ja vihreänä, joista heijastuu siis yhden väristä, esimerkiksi, aina sinistä, valoa.

Värilämpötilasäätö + himmennys (Tunable White)

CCT LED-valonauhat

CCT LED-nauhoissa valon värisävy eli kelvinit ovat säädettävissä lämpimästä valkoisesta luonnonvalkoiseen esimerkiksi 2500-6000K, lisäksi värilämpötilasäädettävät LED-nauhat ovat himmennettäviä. CCT nauhoissa on siis kaksi lediä eli erittäin lämmin valkoinen ledi WW - Warm White sekä kylmän värinen valkoinen ledi CW - Cold White. Ledit voivat olla nauhasta riippuen joko vuorotellen nauhassa tai sitten samassa ledichipissä.

Esimerkiksi tähän CCT värilämpötilasäädettävään LED-nauhaan menee silloin 3 johtoa, eli +, ww (lämmin valkoinen) ja cw (kylmä valkoinen) joiden välistä virransyöttösuhdetta valonohjaimet säätävät. Valonohjaimilla voidaan siis säätää yleensä portaattomasti sitä, että kumpi ledi palaa tehokkaammin ja jos molemmat ledit ovat päällä yhtä kirkkaasti niin lämpimän ja kylmän valkoisen sekoituksesta värilämpötila on niiden välistä eli noin 4500K.

CCT LED-nauhat ovat yleensä leveydeltään 10mm, valikoimistamme löytyy tosin myös useita 8mm leveitä CCT-nauhoja. CCT liittimet käyvät vain 10mm nauhoille joissa on max 120led/m. Valkoisen valonvärisävyjä ohjataan esimerkiksi RF WiFi sarjamme CCT-ohjainten ja säädinten kanssa tai EASY RF sarjamme CCT-ohjainten kanssa. EASY RF-sarjastamme löytyy myös värilämpötilasäädettäviä polttimoita sekä LED-valaisimia, joita voit ohjata samoilla säätimillä kuin CCT-LED-nauhojakin, jolloin voit tehdä helposti vaikkapa koko kotisi valaistuksesta värilämpötilasäädettävän.

Värilämpötilan säätimillä, eli CCT-valonohjaimilla voidaan värilämpötilasäädön lisäksi aina myös himmentää CCT-ledejä eli saadaan erilaisia kirkkaita luonnonvaloja muistuttavia sekä pienitehoisia, tunnelmallisia kynttilävalaistusta imitoivia valaistustiloja aikaiseksi.

Moniväriset RGB

RGB LED-valonauhat

RGB LED-nauhoissa on punainen (Red), vihreä (Green) ja sininen (Blue) ledi, useimmiten yhteen lediin rakennettuna, eli neljä johtoa: R, G, B ja +  johdot. Näistä väreistä voidaan sekoittaa huikean kauniita erilaisia värisävyjä sekä värejä toisiinsa sekoittaen, että himmentäen. Tämän avulla voidaan luoda monia eri värejä ja värityylejä, ja nauhaa voidaan käyttää esimerkiksi tunnelman luomiseen tai teemavalon tuomiseen esiintymislavalle.

RGB LED-nauhat ovat yleensä leveydeltään 10mm, tosin poikkeuksiakin on – tarkista nauhasi leveys vielä tilatessa tuotetiedoista, erityisesti jos haluat käyttää nauhassasi esimerkiksi RGB-liittimiä. Liittimet käyvät 10mm max 60led/m RGB LED-nauhoihin. Uutuutena on saatavilla RGB COB LED-nauhat eli pisteettömät RGB-nauhat.

Voit ohjata RGB-LED-nauhoja esimerkiksi RF WiFi sarjamme RGB-ohjaimilla tai Smart LED 2.4G-sarjamme ohjaimilla.

Moniväriset RGB + W valkoinen

RGBW LED-valonauhat

RGBW LED-nauhoissa on myös valkoinen väri mukana eli joko lämmin valkoinen WW tai neutraali valkoinen CV. Lisäksi värit kuten RGB-nauhassakin eli punainen (Red), vihreä (Green) ja sininen (Blue) ledi, useimmiten yhteen lediin rakennettuna, eli yhteensä 5 johtoa: R, G, B, W ja +.

Voit siis valita LED-nauhan valkoisen värin sävyn joko lämpimäksi valkoiseksi 2700K tai neutraaliksi valkoiseksi 4000K, jonka toivot olevan pääasiallinen valkoisen sävy. Valkoisen ansiosta saat sävytettyä paremmin valkoisella värillä punaisen, vihreän ja sinisen eri sävyjä ja luotua mm. vaalean sinistä, valkoista vihertävällä sävyllä jne. miljooniin erilaisiin väreihin saakka. Myös himmennys aina mahdollinen ohjaimilla.

RGBW LED-nauhat ovat yleensä 12mm leveydeltään, tosin poikkeuksiakin on. RGBW LED-nauhojen liittimemme käyvät 19,2W/m 24V sekä 14,4W/m 24V RGBW LED-nauhoihimme, muissa nauhoissa leditys ei ole sopiva standardiliittimille. Liitinten lisäksi nauhoihin voidaan aina juottaa uudet johdot kiinni päähän, jos halutaan tehdä uudet liitosjohdot hyödyntämällä samaa 5m nauhaa esimerkiksi useammassa pätkässä.

Voit ohjata RGBW-LED-nauhoja esimerkiksi RF WiFi sarjamme RGBW-ohjaimilla tai Smart LED 2.4G-sarjamme ohjaimilla.

Moniväriset RGB + WW CW värilämpötilansäätö

RGB+CCT LED-valonauhat

RGB+CCT LED-nauhoissa on kummatkin valkoiset värit mukana eli lämmin valkoinen WW ja neutraali valkoinen CV, joita voidaa säätää haluttuun värilämpötilaan. Lisäksi värit kuten RGB-nauhassakin eli punainen (Red), vihreä (Green) ja sininen (Blue) ledi, useimmiten yhteen lediin rakennettuna tai vuorotellen esim CW-chip (eli cold white), RGB-chip ja WW-chip (eli warm white) sekä tietysti + johto eli yhteensä 6 johtoa.

Tämä tekee RGB+CCT LED-nauhoista erinomaisen valinnan esimerkiksi valaistustehtäviin, joissa tarvitaan monipuolista värivalaistusta ja jossa halutaan säätää lisäksi valkoisen valon värilämpötilaa tarpeen mukaan.

Kaikkien värien säädön lisäksi voit siis myös säätää valkoisen valon värilämpötilaa kylmästä valkoiseen (yleensä 2500K – 6000K) portaattomasti sekä himmennys toimii toki myös. RGB+CCT LED-nauha siis on kaikkein monikäyttöisin LED-nauha, jossa on kaikki säätömahdollisuudet.

RGB+CCT nauhat ovat yleensä 12mm leveitä ja niihin menee siis kuusi johtoa, eli + sekä yksi johto kullekin värille. Ota tämä huomioon johdotuksia suunnitellessasi.

Suosittelemme aina LED-nauhaan uusien johtojen juottamista – mikäli haluat siis katkaista nauhan vaikkapa useaan pätkään, mutta myös RGB+CCT nauhoihin sopivat 12mm RGB+CCT liittimet löytyvät valikoimistamme. Voit ohjata RGB+CCT – LED-nauhoja esimerkiksi RF WiFi sarjamme RGB+CCT-ohjaimilla tai Smart LED 2.4G-sarjamme ohjaimilla tai vaikkapa Zigbee ohjaimillamme, jotka saat liitettyä myös kiinni Philips Hue siltaan.

RGB+CCT LED-nauhojen lisäksi saatavilla on RGB+CCT polttimoita sekä RGB+CCT valaisimia, joita voit ohjata 2.4G sarjamme samoilla kaukosäätimillä sekä seinäsäätimillä kuin LED-nauhojakin, joten voit tehdä kotisi valaistuksessa helposti muunneltavan ja värikkään.

Ota yhteyttä LED-asiantuntijoihimme

Suunnitellaan yhdessä juuri teille sopiva monivärinen LED- valaistus!