IP-luokat LED-valaisimille

LED-valaisinten

IP-luokat

Sisätiloihin ja ulkokäyttöön

Valaisimen tai muun sähkölaitteen IP-luokka (engl. Ingress Protection) kertoo laitteen ja laitekoteloiden tiiviyden. Luokitus kertoo laitteen suojauksen ulkoisia uhkia, kuten pölyä ja vettä vastaan. Erilaisissa käyttöpaikoissa vaaditaan erilaista IP-luokkaa. Esim. kosteissa tiloissa vaaditaan tiiviimpää kotelointia kuin kuivassa jne.

Merkintä koostuu kahdesta numerosta. Ensimmäinen kertoo laitteen suojauksen vieraita esineitä ja pölyä vastaan, toisen numeron kertoessa laitteen suojauksesta vettä ja kosteutta vastaan. Suojaustaso on testattu vakioiduilla testijärjestelyillä.

Voit lukea lisää TUKES:n sivuilta.

Esimerkkejä

Yleiset IP-luokat valaisimilla

IP20–  Standardinmukainen sisävalaisin kuuluu tavallisesti IP-luokkaan 20, eli laite on suojattu keskikokoisia kappaleita (kuten sormi) vastaan. Muilta osin suojausta ei ole. Sisäoleskelutilat, myös WC-tilat ilman suihkua.
IP21– Ulkokäytössä sateelta suojassa kuten katoksessa tai räystään alla riittää kotelointiluokka IP21, joka on siis tippuvesitiivis.
IP23 – Sateenkestävä valaisin. Käytetään jos tarvitaan suojausta yläpuolelta tulevalta vedeltä.
IP44– Roiskevedeltä suojattu. Esimerkiksi valaisin, joka on hyvin suojattu sekä johtimilta (1,0 mm paksummilta esineiltä) että kaikista suunnista roiskuvalta vedeltä. Laite ei tavallisesti ole vedenpitävä, mutta siihen voidaan asentaa vedenpoistojärjestelmä, joka estää veden pääsyn sähköisiin osiin ja jolla varmistetaan myös veden poispääsy valaisimesta. Käytetään usein ulkovalaisimissa kuten seinävalaisimissa sekä kylpyhuoneessa ja saunassa.
IP54/55 – Pölyltä ja vesisuihkulta suojattu. Merkinnällä IP54 tai IP55 varustettua laitetta voidaan käyttää pölyisissä tiloissa ja ulkokäytössä, koska se on suojattu vesiroiskeita vastaan. Merkintä on yleinen myös esim. kostean tilan valaisimissa.
IP66 – Pölytiivis ja vesisuihkulta suojattu. IP6x on korkein mekaaniselle tunkeutumiselle (esineet/pöly) laadittu kotelointiluokka. IPx6 tarkoittaa suojaa voimakkaalta vesisuihkulta tai aaltojen roiskeilta. Tällaiset laitteet puhdistetaan usein paineletkulla tai ne asennetaan veneisiin, joissa ne altistuvat suoraan aalloille.
IP67– Pöly- ja vesitiivis. Sama mekaanisen tunkeutuvuuden kesto kuin IP66-luokalla, mutta laitteen on oltava vesitiivis myös 30 minuutin ajan 1 metrin syvyydessä. Soveltuu laajasti ulkokäyttöön, paitsi jos valaisin esimerkiksi upotetaan puroon tai uima-asltaaseen.
IP68– Jatkuva upotus. Tyypillinen veteen upotettavissa sähkölaitteissa, kuten uppopumpuissa käytetty leimaus. Kyseessä voi olla allasvalaisin, vesipumppu, maalämpöpumppu tai akvaariopumppu.

Tarkat merkitykset IP-luokitukselle

Ensimmäinen numero:
0: Ei suojausta.
1: Suojaus suuria kappaleita vastaan, halkaisija 50mm tai enemmän.
2: Suojaus keskikokoisia kappaleita vastaan, halkaisija yli 12,5mm (kuten sormi).
3: Suojaus pieniä kappaleita vastaan, halkaisija yli 2,5mm.
4: Suojaus erittäin pieniä kappaleita vastaan, halkaisija yli 1mm.
5: Suojattu pölyltä. Ei edellytä täydellistä tiiveyttä, mutta haitallisia pölykertymiä ei saa syntyä.
6: Täydellinen suojaus. Pölytiivis.

Toinen numero:
0: Ei suojausta vettä vastaan.
1: Suojaus suoraan ylhäältä tulevaa vettä vastaan. Pisarasuojattu.
2: Suojaus ylhäältä +/-15 astetta tulevaa vettä vastaan.
3: Suojaus ylhäältä +/-60 astetta tulevaa vettä vastaan. Sateenkestävä.
4: Suojaus vesiroiskeita vastaan.
5: Kestää vesisuihkun joka suunnasta.
6: Kestää suurella paineella tulevan ruiskun.
7: Kestää hetkellisen upotuksen veteen.
8: Kestää pysyvän upotuksen