LED-nauhan asennus

LED-valonauhan asennus

Led-nauhan asentaminen on yleensä hyvin helppoa ja LED-nauhan kytkentä onnistuu ihan keneltä tahansa, tietyin tärkein rajoituksin. Ja varsinkin kun sinulla on oikeat tarvikkeet käytössäsi. Lue asennukseen vinkkimme alta!

LED-profiilin asennus

LED-profiileja käytetään siistimään asennus ja lisäksi ne suojaavat LED-valonauhaa sekä tasaavat nauhan lämpötilaa, joka pidentää nauhan elinikää.

Mittaa ja mallaa LED-profiilille sopiva kohta. LED-alumiiniprofiili voidaan kiinnittää paikalleen useammallakin tavalla mallista riippuen, esimerkiksi valmiita yhteensopivia kiinnikkeitämme käyttämällä tai ruuviasennuksella profiilin läpi, liimaamalla tai asennusteipillä.

Alumiiniprofiili on lyhennettävissä rautasahalla tai sirkkelillä (suositeltavaa) sopivaan mittaan. Kliksautettavat kannet voidaan lyhentää sahalla sekä liu’utettavat diffuusorit ovat lyhennettävissä saksilla. Ota huomioon myös päätypalojen mitta, ne lisäävät kokonaismittaa muutaman noin 0,5-1cm verran.

Profiilin voi hyvin mitoittaa myös 5-10cm lyhyemmäksi kuin valaistustarve on esimerkiksi keittiön työtasoilla, sillä valo jakautuu hieman lyhyemmästäkin profiilista tasaisesti reunoille saakka ja asentaminen on helpompaa profiilin mahtuessa helpommin paikalleen.

LED-valonauhan asennus

Asennuksessa on tärkeää valita sopiva LED-nauha asennettavaan kohtaan. Mikäli asennat LED-nauhaa kylpyhuoneeseen tai ulos, on nauhassa suositeltavaa olla kosteussuojaus. Mataliin profiileihin kannattaa valita tiheäledinen nauha tai sitten täysin pisteetön COB tai CSP LED-nauha.

Led-nauhan asentaminen on yleensä hyvin helppoa ja LED-nauhan kytkentä onnistuu ihan keneltä tahansa, kun noudattaa tiettyjä sääntöjä. Saat kytkeä LED-nauhan ilman sähköalan koulutusta, mikäli käytät asennuksessa pistorasiaan kiinnitettävää muuntajaa. Lähes kaikkiin muuntajiimme saat ruuviliittimillä kiinnitettyä pistotulpan, jolla voit liittää muuntajan pistorasiaan.

Kaikissa LED-nauhoissamme on nauhan takapuolella pitävä liimapinta, jolla nauha voidaan kiinnittää erilaisiin paikkoihin. Kiinnityksen pitävyys kannattaa usein varmistaa puhdistamalla pinta, johon nauha kiinnitetään. Kun asennat nauhaa, kannattaa se painaa sitä mukaan paikoilleen samalla kun irroitat sen takaosan teippiä.

LED-nauhan kytkeminen vaiheittain

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Ennen asennusta sovita nauhaa asennuspaikalle ja puhdista kiinnitettävä kohta.

LED-nauha on helpoin asentaa alumiiniprofiiliin, jonka asennuksessa käytät kiinnitysklipsejä, teippiä tai liimaa (esim. Kiiltofix Masa). Käyttäessäsi kiinnitysklipsejä, voit koota LED-profiilin LED-nauhoineen työtasolla rauhassa ja sen jälkeen kiinnittää paikoilleen.

Katkaise LED-nauha sopivan mittaiseksi saksilla nauhaan merkityistä kuparisista katkaisukohdista. Liimaa LED-nauha paikoilleen. Voit käyttää asennuksessa myös esimerkiksi johtoklipsejä, joissa toiseen päähän tulee LED-nauha ja toiseen päähän johdot.

LED-nauhassa on yleensä valmiiksi asennettuina kummassakin päässä 10-100cm pituiset johdot jotka voit suoraan kiinnittää muuntajan ruuviliittimiin. Voit myös jatkaa johtoja haluamallasi tavalla esimerkiksi pikaliittimillä.

Suosittelemme yli 4m asennuksissa LED-nauhaan syötettäväksi virtaa kummastakin päästä nauhaa, jotta valaistuksesta tulee tasainen eikä toinen pää himmene jännitehäviöstä johtuen. Voit viedä pitkälle nauhavedolle toiset syöttöjohdot joko samasta muuntajasta tai vaikkapa asentamalla muuntajan keskelle nauhaa, josta johdot kumpaankin päähän. Nauhalla voi olla myös kaksi erillistä muuntajaa kummassakin päissä, ja tämä onkin järkevää usein esim. >10m asennuksissa.

Kytke nauha virtalähteeseen + ja – -kohtiin, aina plussa plussaan ja minus minukseen! Kytke virtalähde verkkovirtaan vasta kun olet varmistunut oikeasta asennuksesta.

Muuntajat ja langattomat järjestelmät

Keittiön työtasovalaistuksissa muuntaja kannattaa piilottaa esimerkiksi yläkaappien päälle tai kaapin sisälle. Muuntaja kannattaa aina sijoittaa niin, että siihen pääsee jatkossa tarvittaessa käsiksi esim. tarkistusluukun kautta, mikäli muuntaja sijoitetaan kiinteästi vaikkapa seinän tai katon sisälle.

Tarvittavat lisäosat, kuten langattoman himmentimen vastaanotin, lisätään useimmiten muuntajan ja LED-nauhan välille eli toisiopuolelle. Eli mikäli käytät langatonta 12-24V vastaanotinta, on järjestys tuotteille tämä: Pistotulppajohto (yleensä johdot kiinnitetään ruuviliittimillä kiinni muuntajan 230V puolelle) – muuntaja – välikaapeli – vastaanotin – led-nauha