Värilämpötilasäädettävät pisteettömät COB LED-valonauhat

Mitä ovat LED-valojen värilämpötilat eli Kelvinit

LED-polttimoita, LED-valaisimia ja LED-nauhoja käytetään yleisesti kotitalouksissa, toimistoissa, kaupoissa ja julkisissa tiloissa valaisimina. Yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka vaikuttaa LED-valaisimien valaistusvaikutukseen, on niiden värilämpötila, joka mitataan Kelvineinä (K).

Kelvinit kuvaavat valon värilämpötilaa, joka ilmoitetaan numeerisesti. Mitä korkeampi arvo on, sitä viileämmältä tai sinisemmältä valo näyttää. Päinvastoin, mitä alempi arvo on, sitä lämpimämmältä tai kellertävämmältä valo näyttää.

Alla käsitellään neljää yleisintä LED-valaisimen värilämpötilaa: 2700K, 3000K, 4000K ja 5700K.

 

    • 2700K Erittäin lämmin valkoinen: Tämä värilämpötila vastaa perinteisiä hehkulamppuja ja loistelamppuja. 2700K on erittäin lämmin ja antaa pehmeän ja kotoisan valon. Se on suosittu makuuhuoneissa, olohuoneissa ja ruokasaleissa. Se antaa kodin sisätiloille luonnollisen ja lämpimän tunnelman.

 

    • 3000K Lämmin valkoinen: 3000K on ehkäpä suosituin värilämpötila kotien oleskelutiloissa, erityisesti olohuoneissa, makuuhuoneissa jne. Se on hieman viileämpi kuin 2700K, mutta edelleen lämmin ja kotoisa.

 

    • 4000K Neutraali valkoinen: 4000K vastaa luonnonvaloa, ja se on neutraali ja kylmempi värilämpötila kuin 2700K ja 3000K. Se on hyvä valinta keittiössä, kylpyhuoneissa sekä työskentelytiloissa, kuten toimistoissa ja kaupoissa, sillä se auttaa pitämään mielen virkeänä ja keskittyneenä. Neutraalin valkoinen 4000K valo näyttää myös puhtaan valkoiselta eli se ei tee mm. valkoisesta keittiöstä sinistä eikä keltaista kuten muut värilämpötilat ja tästä syystä onkin suosituin vaihtoehto mm. keittiön välitilan valaisuun.

 

  • 5700K Kylmä valkoinen: 5700K on erittäin kylmä ja sinertävä värilämpötila, joka vastaa kirkasta päivänvaloa. Tämä värilämpötila on sopiva paikkoihin, joissa tarvitaan voimakasta valoa, kuten sairaaloissa, laboratorioissa ja autotallissa. Myös kodeissa voidaan käyttää tällaista kylmän valkoista 5700K valaistusta mikäli sitä toivoo. Helpoiten kylmän valkoisen sävyt saa kotiin käyttää värilämpötilasäädettävillä LED-valaisimilla, sillä tällöin iltaisin kylmän valon voi muuttaa lämpimämmän sävyiseksi.


Värilämpötilasäädettävät LED-valaisimet ovat käteviä, koska ne tarjoavat mahdollisuuden säätää valon värilämpötilaa. Värilämpötilan säätäminen tapahtuu yleensä kauko-ohjaimella (Easy RF 2.4G sarjalla tai RF WiFi sarjallamme) tai älypuhelinsovelluksella, ja se voi olla portaaton tai usein ennalta määritettyjen asetusten mukaisesti esim. Zigbee ohjaimilla.

Värilämpötilat 3000K ja 4000K keittiössä esillä sekä niiden erot
Värilämpötilat 3000K ja 4000K keittiössä esillä sekä niiden erot
pisteetön led-valonauha cob 11w/m 24V CRI90 3000K ja 4000K

3000K lämmin valkoinen

PIsteetön COB LED-valonauha 4000K neutraalin valkoisessa värisävyssä

4000K neutraali valkoinen

Pisteetön COB LED-valonauha 6500K kylmän valkoisessa värisävyssä

6000K kylmä valkoinen

CCT eli värilämpötilasäädettävät ledit

Värilämpötilasäädettävissä CCT ledeissä on kaksi lediä eli erittäin lämmin valkoinen (yleensä 2700K) sekä kylmän värinen valkoinen (yleensä 6000K). Ledit voivat olla joko vuorotellen nauhassa tai sitten samassa ledchipissä. Esimerkiksi tähän CCT värilämpötilasäädettävään LED-nauhaan menee silloin 3 johtoa, eli +, WW (lämmin valkoinen) ja CW (kylmä valkoinen), joiden välistä suhdetta valonohjaimet säätävät. Valonohjaimilla voidaan siis säätää värilämpötilaa yleensä portaattomasti ohjaamalla sitä, että kumpi ledi palaa tehokkaammin ja jos molemmat ledit ovat päällä yhtä kirkkaasti niin lämpimän ja kylmän valkoisen sekoituksesta värilämpötila on niiden välistä eli noin 4500K. Lisäksi valonohjaimilla voidaan himmentää ledejä eli saadaan erilaisia valoefektejä aikaiseksi. Värilämpötilasäädettäviä ledejä löytyy mm. CCT LED-polttimoina, CCT uppoasennettavina LED-valaisimina sekä CCT LED-nauhoina.

Portaattoman säädön avulla voit säätää värilämpötilan juuri haluamaksesi ja muuttaa sitä tarpeen mukaan eri tilanteissa. Esimerkiksi, kun haluat rentoutua, voit säätää valon lämpimämmäksi, kun taas työskennellessäsi tarvitset ehkä kirkkaampaa ja neutraalimpaa valoa.

Värilämpötilan säätäminen voi myös olla hyödyllistä, jos haluat luoda tietyn tunnelman tai fiiliksen tilaan. Esimerkiksi romanttisen illallisen aikana voit säätää valon lämpimäksi ja pehmeäksi, kun taas juhlien aikana voit säätää sen kirkkaammaksi ja energisemmäksi.

Suurin osa värilämpötilasäädettävistä LED-valaisimista tarjoaa värilämpötilan säädön välillä 2700K ja 6500K. Tämä tarkoittaa, että voit valita minkä tahansa värilämpötilan väliltä erittäin lämpimästä valkoisesta erittäin kylmään valkoiseen.

On myös huomattava, että värilämpötilan lisäksi LED-valojen valovirta, eli lumenit, vaikuttaa siihen, kuinka kirkas valo näyttää. Valovirta mitataan lumenina, ja sitä suurempi arvo on, sitä kirkkaampi valo näyttää.

LED-valojen värilämpötilan ja valotehon yhdistelmä vaikuttaa suuresti siihen, minkä tyyppinen valo on sopiva mihinkin tilanteeseen. Kun valitset LED-valaisimia, kannattaa ottaa huomioon niiden värilämpötila, valoteho ja valon jakautuminen, jotta saat parhaan mahdollisen valaistuksen tarpeisiisi.

Yhteenvetona voidaan todeta, että LED-valojen värilämpötilat vaikuttavat siihen, kuinka valo näyttää ja minkä tunnelman se luo.  2700K erittäin lämmin valkoinen, 3000K lämmin valkoinen, 4000K neutraali valkoinen ja 5700K kylmä valkoinen ovat yleisiä värilämpötiloja, joita käytetään LED-valaisimissa. Värilämpötilasäädettävät LED-valaisimet tarjoavat mahdollisuuden säätää valon värilämpötilaa tarpeiden mukaan ja luoda juuri halutun tunnelman tai fiiliksen.

Tehokas 28,8W/m 24V CCT LED-valonauha 2000-6500K valonvärilämpötilalla
Tehokas 28,8W/m 24V CCT LED-valonauha 2000-6500K valonvärilämpötilalla

Tutustu LED-valaistukseen

Saunan valaistus LED-nauhalla lauteiden alle ja selkänojan taakse

Saunan valaistus

Saunan valaistus kauniistiTyylikkäällä SAUNA LED-nauhallaLue lisää Saunan valaistus LED-nauhalla lauteiden...

Lue lisää

Brändit

Edustamamme valaistusbränditToimitamme tilaustuotteita laadukkaiden valaisinvalmistajien LED-valaisimia. Alta voit tutustua brändeihimme.Rekisteröidy...

Lue lisää
Led-valot

LED-valot

LAADUKKAAT LED-VALOT KOTIMAISESTA VERKKOKAUPASTA LED-valot sopivat käytettäväksi niin uudis- kuin...

Lue lisää
IP-luokat valaisimille

IP-luokat

Valaisinten IP-luokatSisätiloihin ja ulkokäyttöön Valaisinten IP-luokat Valaisimen tai muun sähkölaitteen...

Lue lisää